Sreda, 03 Februar 2010

Odprto pismo Borutu Pahorju, Predsedniku Vlade RS za novo Univerzitetno knjižnico v Ljubljani

Napisal 
Oceni ta prispevek
(0 glasov)

glej tudi:
- Nuk 2 ni imel svojega botra, človeka s popolno politično podporo!
- kazenska ovadba Janković, Kucler, Golobič, NUK II, dopolnitev
- Javno pojasnilo državni pravobranilki Milki Brulc v zadevi NUK II
- Odgovor Milki Brulc

Vlada RS se je še letos namenila »začeti z novim postopkom za izbiro ustrezne rešitve« za novo Univerzitetno knjižnico v Ljubljani, potem ko se je razšla z avtorjem projekta arhitektom Markom Mušičem, in ministru Gregorju Golobiču in ministrici Majdi Ĺ irca Ravnikar naložila spremembe oziroma dopolnitve Zakona o izgradnji UKL iz 1994. Oba sta poskrbela (kar je Golobić ponovil v dialogu s poslancem Aleksandrom Zornom na 13. seji DZ), da je v vladnih sklepih ostalo kar nekaj praznin, ki kažejo na kontinuiteto dvajsetletne nacionalne investicijske jalovosti, če vlada ne bo prisluhnila kakšnemu poznavalcu.

Kajti, ni garancij,
- da bo vlada analizirala vlogo vodstva NUK pri izpuhtelih 30 milijonih evrov preden se je gradnja NUK II sploh začela,
- da bo vlada z zakonom o izgradnji in poroštvu za posojila začela znova,
- da bo k UKL priključila tudi CTK,
- da se ne bo izgubljala v dvofaznih rešitvah,
- da bo zagotovila prezentacijo arheoloških ostalin Emone in situ v odprtem prostoru vsaj za insulo XXVII,
- da bo v MVZT presegla nekompetentnost pri pripravi programsko-projektne naloge,
- da bo ustrezno rešitev zagotovila z mednarodnim javnim arhitekturnim natečajem in
- da se bo znebila samoprevare o začetku gradnje spomladi 2011 z evropskimi sredstvi.

Še taki poznavalci pa ne morejo pomagati pri uresničevanju pogodbe o deležu MOL pri gradnji UKL iz leta 1995 in sklepa Mestnega sveta iz 2005 o neodplačnem prenosu nepremičnin MOL na državo, kajti Ĺ˝upan MOL kaže v Golobičevem mandatu za ta prenos manj pripravljenosti kot v mandatu »Janševe« ministrice Mojce Kucler Dolinar, čeprav se je zloraba inštrumenta služnosti gradnje namesto lastninskega prenosa začela že takrat. Iz besed dr. Pavla Gantarja, predsednika MO Zares »Zoran Janković je velika inovacija« je razvidno, da je oškodovanje države tudi njihova »nova politika«. Janković je namreč na tiskovki 19. januarja izrekel neresnico, »da je občina pridobila vsa potrebna zemljišča za prvo fazo gradnje. Kaj Jazbinšek pravi, je njegov problem.«. Jaz seveda nimam nobenega problema, temveč ima s tem »zavaravanjem neprijatelja« problem projekt NUK II.

MOL je še v mandatu županje Danice Simšič pridobil, očistil in (z zamudo 11 let sicer) prenesel na RS vsa zemljišča ob Aškerčevi in Emonski, skupaj cca 0,55 ha, na katerih je RS že zemljiškoknjižna lastnica. V Jankovićev mandat je zapadla naloga pridobiti v last MOL in pogodbeno ter zemljiškoknjižno prenesti v last RS Rimsko 1, Rimsko 3 ter cca 547 m2 južnega dela dvorišča Rimske 5 (severni niz stavbe).

Da župan »ni opravil uradne dolžnosti« in/ali »je očitno nevestno ravnal v službi« in da je nastala zaradi tega škoda na arheološki »javni dobrini« in »premoženjska škoda« na financah MOL in RS, dokazuje dejstvo, da je v treh letih in četrt uspel pridobiti v last MOL le dostop in 24/30-ski del stavbe Rimske 3, šele poizkusil pogodbeno in zemljiškoknjižno rizično pridobiti v last MOL Rimsko 1 in solastnino na Rimski 5, niti poizkušal pa ni pridobiti 6/30-ski delež in še eno celo parcelo na Rimski 3. Da pa tudi minister »ni opravil uradne dolžnosti« in/ali »je očitno nevestno ravnal v službi« z enakimi posledicami dokazuje dejstvo, da v letu in četrt mandata ni poizkušal pridobiti teh nepremičnin v last RS niti pogodbeno, kaj šele zemljiškoknjižno.

Da Janković zadržuje v lasti MOL še tisto, kar ima pridobljeno, in da z Golobičem ne storita nič v prid lastnine RS, si ni moč razlagati drugače kot z nekakšnimi investicijskimi namerami in/ali izsiljevanjem države. To sprego je treba prekiniti, MVZT mora samo pravočasno prevzeti z zakonom določeno nalogo »za operativno tehnično izvedbo investicije ter za vse pravne posle v zvezi s tem je pooblaščeno Ministrstvo za znanost in tehnologijo«. Sicer pa je njun »partnerski« domet itak le protipravno makadamsko parkirišče na škodo državnih financ.

Spoštovani g. Borut Pahor, ker je za pozitivno usmerjanje župana Mestni svet MOL popolnoma neoperativen, vlada pa tudi neprodušno zaprta za nasvete, sem bil vladi v pomoč v njeni »skrbi za pravno in dejansko urejenost premoženja« dolžan dopolniti mojo kazensko ovadbo z dne 15. januarja. V pogojih novih standardov vestnosti ministrov in županov, vedno bolj učinkovite slovenske policije in skupnih naporov pravosodnega ministra Aleša Zalarja in generalne državne tožilke Barbare Brezigar za učinkovitost državnih tožilcev, se pospešitvi projekta NUK II obetajo boljši časi.

Miha JAZBINŠEK, svetnik Zelenih v MS MOL

 

 

 

Prebrano 7825 krat Nazadnje urejano na Torek, 09 September 2014 09:40
Več iz te kategorije: NUK II znova na začetku? »

Naša spletna stran uporablja piškotke, s katerimi dosežemo boljše delovanje, obiskovalcem nudimo preprostejše brskanje po strani ter zagotavljamo celostno delovanje. Piškotki ne vsebujejo osebnih informacij posameznika. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information